KSL-standarden er oppdatert

Publisert 03.10.2024

KSL-sjef Tom Roterud

Nye veiledere på sjekklistene Generelle krav til gården og HMS er blant de oppdateringene som er gjort i 2024. «Dette er de sjekklistene alle produsenter skal gjennom. De oppdaterte veilederne vil gjøre arbeidet med egenrevisjonen enklere for alle,» sier KSL-sjef Tom Roterud. 

Hvert år oppdateres KSL-standarden med endringer i regelverket, etter innspill fra næringen og gjennom et stadig arbeid med å gjøre KSL slankere og smartere. 

Stiftelsen Norsk Mat startet for noen år siden et prosjekt som skal se på hvordan man kan gjøre KSL slankere og smartere. Målet er å forbedre brukervennligheten og øke den opplevde nytteverdien for bonden. 

Bedre verktøy 

«Vi jobber stadig med å gjøre KSL til et bedre verktøy for den norske bonden. Det skjer endringer i KSL gjennom året. Rundt starten av oktober pleier vi å oppdatere hele KSL med nye sjekklister,» sier Roterud. 

Siden prosjektets oppstart har det vært en reduksjon på 25-30 % i antall spørsmål. Denne reduksjonen er oppnådd gjennom kutt, sammenslåing og oppdatering/rydding av spørsmål, innføring av flere spørsmål med tidsintervall, innføring av flere tema-spørsmål tilpasset drift og differensiering av sjekklistene. Samtidig har KSL startet en prosess for å hente inn data fra andre systemer slik at bonden skal unngå dobbeltarbeid. 

KSL og Nyt Norge 

En nøyaktig egenrevisjon fra bonden øker verdien av KSL-systemet. Dette gjør KSL til en av de store fortrinnene vi har i norsk matproduksjon. 

“Vi trenger et kvalitetssystem som alle kan ha tillit til. Det er den gode jobben som gjøres ute hos bonden som gjør at vi kan ha Nyt Norge-merke på mat og drikke,» fortsetter Roterud. 

Fremdeles noen få på papir 

Det er ca. 1000 produsenter som fremdeles bruker papirutgaven av sjekklistene. Disse blir sendt ut i de første ukene i oktober. «Antallet papirbrukere går ned, men vi sender ut når dette trengs,» avslutter Roterud.