KSL-revisorene gjennomførte i 2024 over 6000 eksterne revisjoner på norske gårder. I løpet av disse ble det registrert litt over 24 000 avvik. Dette gir et verdifullt innblikk i både utfordringer og muligheter for forbedring generelt i landbruket. Ikke minst for den enkelte gardbruker og alle gårdens involverte.
«HMS står i sentrum i norsk landbruk, og eksternrevisjonene viser at det jobbes godt på mange områder. Men det er fortsatt en vei å gå», sier KSL-sjef Tom Roterud.
Topp tre områder med avvik i 2024
Blant de mange avvikene som ble registrert, peker noen kategorier seg ut som de mest vanlige:
Mangelfull dokumentasjon på HMS-rutiner
Et av de vanligste avvikene er at bøndene mangler oppdaterte eller fullstendige HMS-dokumenter. Dette kan inkludere smittevernplan, beredskapsplan, risikovurderinger, oppfølging av arbeidsmiljøet eller dokumentasjon på opplæring.
«Selv om mange bønder har gode rutiner i praksis, blir de ofte ikke nedskrevet og ikke løftet fram som en aktiv del av drifta, noe som kan være et problem dersom ulykka oppstår. Å ha dette på plass er først å fremst for å hindre uønska hendelser, men også for å møte lovpålagte krav og derigjennom å kunne ta imot tilsyn med senka skuldre. Ikke gjør dette for komplisert, bruk tilgjengelige maler og sørg for at alle på gården kjenner til rutinene inkludert en beredskapsplan, forklarer Roterud.
Manglende eller feil bruk av verneutstyr
Et annet hyppig avvik er knyttet til bruk av verneutstyr som hjelm, vernesko eller hørselsvern. Selv om utstyret ofte er tilgjengelig, brukes det ikke alltid i situasjoner hvor det er nødvendig.
Bruk av verneutstyr gjør også jobben mer komfortabel. Rutinen med å sette på setebeltet i traktor er et eksempel hvor de fleste sier at det faktisk blir mer komfortabelt å kjøre med setebeltet på.
«Tilgjengelighet og aktiv bruk av verneutstyr er fortsatt et område hvor vi ser rom for forbedring. Verneutstyr er en liten investering som kan ha stor betydning for sikkerheten på gården, sier KSL-sjefen.
Tekniske mangler på maskiner og utstyr
Mange revisjoner avdekket også tekniske feil eller manglende vedlikehold på traktorer, maskiner og andre arbeidsredskaper. Dette kan føre til unødvendig risiko for ulykker.
«Regelmessig vedlikehold og sikkerhetskontroller av utstyr gir lenger levetid, bedre driftsøkonomi og er avgjørende for å unngå farlige situasjoner», understreker Roterud.
Positiv utvikling, men fortsatt potensial
De hyppigste avvikene viser at det fortsatt er behov for systematisk arbeid med HMS, men også at mange av utfordringene kan løses relativt enkelt. Det er gledelig å se at bevisstheten rundt HMS-arbeid øker, og at bønder i større grad jobber proaktivt for å forbedre.
«Norske bønder tar HMS på alvor, og vi ser mange gode eksempler på gjennomførte tiltak. Samtidig er eksternrevisjonene en viktig påminnelse om at det alltid er rom for forbedring, sier Roterud videre.
Landbruk – et krevende yrke
Landbruket er blant Norges mest risikoutsatte yrker, men samtidig er det også et yrke som gir stor verdi for samfunnet og høy livskvalitet for dem som driver det. Med målrettet arbeid og kontinuerlig forbedring er det mulig å redusere risikoen og skape tryggere arbeidsforhold for alle.
«De registrerte avvikene er ikke bare tall på papiret; de representerer konkrete muligheter for forbedring og en sjanse til å gjøre en viktig jobb enda tryggere. Oppfordrer derfor alle til å starte det nye året med en god vernerunde med fokus på sikkert arbeid og forebyggende branntiltak på gården sammen med familie og ansatte. Som alltid viser Landbruket vei og vilje til å lære og utvikle seg – også innenfor HMS, avslutter Roterud.