Spennende piloter med Agrilogg og MIMIRO

Publisert 10.04.2025

Stiftelsen Norsk Mat har inngått avtaler med Agrilogg AS og MIMIRO for å gjennomføre en pilot med mål om å effektivisere svar og dokumentasjon i KSL. Dette er en pilot for å teste ut en løsning slik at tilsvarende fagsystemer som har de standarder som blir etablert i piloten kan ta den bruk.

KSL-sjef Tom Roterud

«Disse pilotene har som mål at bonden skal slippe å kvittere ut samme spørsmål flere ganger hvis en har gjort den aktuelle oppfølging av KSL-sjekklistespørsmålet i et fagsystem. I tillegg skal bekreftelsen fra et fagsystem bygge oppunder en effektiv og troverdig dokumentasjon knytta til den årlige egenrevisjonen i KSL», sier KSL-sjef Tom Roterud.

Pilotprosjekter som styrker samhandling

Pilotene setter søkelys på å utvikle en løsning for utveksling av data som forenkler og bygger oppunder oppfølgingen av sjekklistespørsmål i KSL

Dette innebærer utvikling av digital samhandling mellom KSL, Agrilogg og MIMIRO, og som igjen skal gi et mer effektivt brukergrensesnitt for bonden. Resultatene fra piloten skal gi en mal for samhandling mellom revisjonsdatabasen og fagsystemene som igjen skal brukes som modell for andre fagsystemer og dataleverandører

«Dette er et veldig spennende prosjekt for å forenkle bondens hverdag sammen med Stiftelsen Norsk Mat. Ambisjonen er at optimalisering av gårdsdrifta gjennom bruk av  Eana, Agrilogg og andre verktøy automatisk gjør at mest mulig av KSL-dokumentasjonen på sikt ligger ferdig utfylt for deg som produsent og KSL-revisor. Vinn-Vinn-Vinn. Mindre ekstra-arbeid for bonden, bedre produksjonsresultater, og på kjøpet bedre dokumentasjon for revisor», sier Bjørn Tore Aksnes i Agrilogg og Ådne Skjelstad i MIMIRO.

Et smartere KSL

Målet med disse pilotprosjektene er å teste og implementere løsninger som forbedrer integrasjonen og det digitale samarbeidet mellom KSL, de to partenes IT-løsninger og med det berede grunnen for integrasjonene for tilsvarende løsninger.

«Dette vil gjøre det enklere for bønder å rapportere data og dokumentasjon, og sikre at de slipper å rapportere samme ting flere ganger. Ved å samordne rapporteringer fra ulike aktører, vil vi også bygge opp under troverdigheten knyttet til egenrevisjon i KSL», sier Roterud.

Pilotene har startet med å gjennomgå hva disse to fagsystemene bygger oppunder i KSL. Det er lagt en framdriftsplan med å kunne gjennomføre en test av denne samhandlingen i november / desember. Videre jobbes det nå med hvilke verifikasjoner som skal bli lagt til grunn for at et fagsystem kan gi grunnlag for ja / nei knytta til aktuelle sjekklistespørsmål.

«Samtykke, brukerreisen og forståelse av en slik samhandling blir nå et viktig skritt videre før utvikling og testing blir gjennomført. Målet er en pilot som gir grunnlag for videre utvikling av en samhandling med flere systemer, og med det et smartere KSL som bygger troverdighet for jord til bord», avslutter Roterud.